Τηλ: 213 0297078 • Επείγοντα: 6972.084.268

Διαφραγματοκήλη (Οισοφαγοκήλη) – Λαπαραροσκοπική Θολοπλαστική (Nissen)

T2

 

Διαφραγματοκήλη (Οισοφαγοκήλη) – Λαπαραροσκοπική Θολοπλαστική (Nissen)

Ορίζεται ως η πρόπτωση του άνω τμήματος του στομάχου στον θώρακα από ένα ευένδοτο ή τραυματισμένο σημείο του διαφράγματος.

Υπάρχουν τρία είδη οισοφαγοκήλης:

Ι)Η Κατεπολίσθηση:

Οπου το άνω τμήμα του στομάχου γλιστρά μέσα στο θώρακα.

ΙΙ)Η Παραοισοφαγοκήλη:

Οπου ο θόλος του στομάχου διπλώνει πάνω στον οισοφάγο και εισέρχεται στο θώρακα.

 ΙΙΙ)Η Μικτού τύπου:

Είναι συνδυασμός των δύο τύπων, όπου το στομάχι διπλώνει πάνω στον οισοφάγο και τα δύο μαζί γλιστρούν μέσα στο θώρακα.

Οι περισσότερες μικρές διαφραγματοκήλες δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι μεγαλύτερες μπορεί να προκαλέσουν οπισθοστερνικό καύσο, ερυγές, δυσκολία στην κατάποση με επιδείνωση κατά τη διάρκεια της νύκτας λόγω συνυπάρχουσας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).

Η διαφραγματοκήλη μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό του διαφράγματος, από επίμονη και έντονη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ως απότοκο έντονου βήχα, φτερνίσματος, βίαιου εμέτου, τέντωμα, χρόνια δυσκοιλιότητα, βάρη η έχοντας γεννηθεί με αυτή την ανατομική ανωμαλία. Η παλινδρόμηση επιδεινώνεται με το κάπνισμα, τον καφέ, τη σοκολάτα, τις λιπαρές τροφές και γενικότερα την παχυσαρκία, από φάρμακα όπως ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη και τέλος επιδεινώνεται με την κατάκλιση του ασθενούς άμεσα μετά από τα γεύματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν είναι έντονα και δεν απαιτείται καμία θεραπεία. Ωστόσο, όταν η διαφραγματοκήλη είναι μεγάλη ή είναι παραοισοφαγικού τύπου, είναι πιθανό να προκαλέσει στένωση του οισοφάγου, πιεστικά φαινόμενα στον θώρακα (πνεύμονες, καρδιά), δυσφορία.

Στους συμπτωματικούς ασθενείς συνιστάται να είναι το κεφάλι και άνω σώμα ανυψωμένο στη κατάκλιση, να μην ξαπλώνουν αμέσως μετά τα γεύματα. Συνιστάται μείωση του άγχους, απώλεια βάρους, αποφυγή φαρμάκων που επιδεινώνουν την παλινδρόμηση. Λήψη αντιεκκριτικών φαρμάκων, όπως αναστολείς αντλίας πρωτονίων (πραζόλες πχ Losec), αποκλειστές υποδοχέων H2 (π.χ. Zantac) που μπορούν να μειώσουν την έκκριση οξέος.

nissen

Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική

Όταν τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης είναι σοβαρά και χρόνια με συμμετοχή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), η χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία εκλογής. Η χρόνια παλινδρόμηση μπορεί να τραυματίσει σοβαρά τον οισοφάγο και να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και με την κατάλληλη επιλογή ασθενών έχει χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και μία γρήγορη αποθεραπεία. Η μέθοδος εκλογής ονομάζεται θολοπλαστική κατά Nissen. Αυτή επιτυγχάνεται με την περιτύλιξη τμήματος του θόλου του στομάχου πέριξ του κοιλιακού οισοφάγου, ώστε να δημιουργηθεί μία βαλβίδα. Αυτή αφενός αποτρέπει την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο και αφετέρου την πρόπτωση του τελικού οισοφάγου και του στομάχου στο θώρακα.

Η επέμβαση είναι εφικτή λαπαροσκοπικά μέσω τεσσάρων ή πέντε οπών δια των οποίων ο χειρουργός εισάγει την κάμερα και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Μετεγχειρητικά ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημέρα, λίγες ώρες μετά την επάνοδο του στο θάλαμο νοσηλείας. Την επόμενη ημέρα ο ασθενής ξεκινά τη λήψη υγρών και αργότερα την ίδια ημέρα αποχωρεί από το νοσοκομείο (Fast Truck Surgery).

Πολύ σημαντικές είναι οι διατροφικές οδηγίες κατά την έξοδο του ασθενούς, που περιλαμβάνουν λήψη υγρών (αποκλειστικά) για μία εβδομάδα και αλεσμένη για τρεις εβδομάδες. Σάν μετεγχειρητικές επιπλοκές έχουμε δυσκαταποσία, σύνδρομο dumping, γαστρικό φούσκωμα, σπάνια αχαλασία, συνεχιζόμενη παλινδρόμηση.