Τηλ: 213 0297078 • Επείγοντα: 6972.084.268

Ενδοκοιλιακές συμφύσεις

T3

 

Οι ενδοκοιλιακές συμφύσεις ειναι στρώματα από ουλώδη ιστό, που συμφύουν (κολλάνε) όργανα μέσα στο σώμα μας μεταξύ τους ή με το κοιλιακό τοίχωμα. Συνήθως σχηματίζονται μετά από χειρουργικές επέμβασεις στην κοιλιακή χώρα. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, το ανοσοποιητικό σύστημα πυροδοτεί μία αντίδραση με αποτέλεσμα τον σχηματισμό του ουλώδους ιστού, που ονομάζεται σύμφυση.

Οι ουλές είναι μέρος όλων των διαδικασιών επούλωσης, και ο ουλώδης ιστός που σχηματίζεται αλλάζει για πολλούς μήνες μετεγχειρητικά. Αναπτύσσεται ως απάντηση στον τραυματισμό, την εξέλκωση, το απόστημα, τη διάτρηση, τη φλεγμονή ή απλά στη χειρουργική διατομή των ιστών. Τις περισσότερες φορές, οι συμφύσεις δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα, οπότε μπορεί να μην γνωρίζουμε καν την ύπαρξη τους. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους ο ουλώδης ιστός μπορεί να “κολλήσει” το λεπτό ή παχύ έντερο μεταξύ τους. Μπορεί να προκαλέσουν γωνίωση ή στροφή των εντερικών ελικών, με συνέπεια την απόφραξη του αυλού τους μερικώς ή τελείως, (ατελής η πλήρης ειλεός). Μια πλήρης απόφραξη του εντέρου είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Προκαλεί έντονο πόνο (ο οποίος έρχεται αρχικά κατά κύματα πριν γίνει σταθερός), μετεωρισμό, ναυτία, έμετο ή και διάτρηση, περιτονίτιδα και σήψη εάν μείνει χωρίς θεραπεία. Στις γυναίκες, συμφύσεις που προκαλούνται από χειρουργική επέμβαση στην πυελική περιοχή μπορεί να μετακινήσει τις σάλπιγγες από τη θέση τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε στειρότητα.

Τα συμπτώματα των συμφύσεων

Μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικές. Μπορεί, ωστόσο, να παρουσιαστούν με συνεχή πόνο στην κοιλιά ή τη λεκάνη. Αυτό δεν θα είναι πάντα ένα σύμπτωμα των συμφύσεων, αλλά θα πρέπει ο ασθενής να δεί τον ιατρό του εάν έχει πόνο ή φούσκωμα που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν δείτε τον γυναικολόγο σας, γιατί έχετε πόνο στην κοιλιά ή τη λεκάνη σας, αυτός ή αυτή θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και να σας εξετάσει. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει επίσης το ιατρικό ιστορικό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γενικό χειρουργό που ειδικεύεται στην λαπαροσκοπική χειρουργική του γαστρεντερικού. Ο μόνος τρόπος για να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν έχετε ενδοκοιλιακές συμφύσεις είναι να γίνει μια λαπαροσκόπηση.

Ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δοκιμές για να επιβεβαιώσουν εάν έχετε απόφραξη του εντέρου και αν ναι, πόσο σοβαρό είναι.

-Κλινική εκτίμηση της κοιλιάς απο έμπειρο χειρουργό, εξετάσεις αίματος, μια ακτινογραφία κοιλιάς ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία με σκιαγραφικό.

Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει σε ένα χειρουργό να κοιτάξει μέσα στην κοιλιά ή τη λεκάνη και είναι ο μόνος τρόπος για να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν έχετε ενδοκοιλιακές συμφύσεις.

symfiseis

Η Θεραπεία των συμφύσεων

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν συμφύσεις και ειναι ασυμπτωματικοί δεν θα χρειαστούν καμία θεραπεία. Ωστόσο, αν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε μια πιθανή απόφραξη του εντέρου ή σύμφυση που σχετίζονται με τον πόνο, μπορεί να σας παραπέμψει σε νοσοκομείο για θεραπεία.

Αν έχετε προβλήματα γονιμότητας που προκαλούνται από συμφύσεις, ο γυναικολόγος σας θα συζητήσει τις επιλογές μαζί σας.

 –Μη χειρουργική θεραπεία

Περιορισμός στην πρόσληψη υγρών, μη-ανθρακούχα ποτά και αποχή απο το φαγητό για 24 ώρες, μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημα, εμποδίζοντάς την να εξελιχθεί σε μια πλήρη απόφραξη του εντέρου. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για θεραπεία μέχρι να αρθεί η απόφραξη του εντέρου. Στο νοσοκομείο, θα γίνει ενδοφλέβια ενυδάτωση για να λάβει ο ασθενής αρκετά υγρά και άλατα. Μπορεί επίσης να χρειασθεί ένας ρινικός σωλήνας για να απελευθερώσει αέρια και υγρά από το έντερο.

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει δίαιτα υδρική ή μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, έτσι ώστε το φαγητό να μπορεί να περάσει μέσω του εντέρου πιο εύκολα. Αν η απόφραξη δεν λυθεί μετά από μερικές ημέρες, ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Λαπαροσκοπική συμφυσιολύση

Οι συμφύσεις μπορούν να προκαλέσουν:

 • Πόνο
 • Απόφραξη του εντέρου
 • Υπογονιμότητα

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει την εντερική απόφραξη και την υπογονιμότητα που προκαλείται από συμφύσεις. Μειώνει επίσης το χρόνιο κοιλιακό άλγος σε ορισμένα άτομα.

Τί να περιμένετε πρίν από την επέμβαση

Ο γιατρός σας θα εκτελέσει μια φυσική εξέταση και μπορεί να διατάξει μερικές από αυτές τις δοκιμές:

 • Εξετάσεις αίματος
 • Εξετάσεις απεικόνισης = υπέρηχος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία

Μέχρι τη χειρουργική επέμβαση:

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακά σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να σταματήσετε να παίρνετε κάποια φάρμακα μέχρι 1 εβδομάδα πριν από την επέμβαση.

Φάτε ένα ελαφρύ γεύμα το βράδυ πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Μην φάτε ή πιείτε οτιδήποτε μετά τα μεσάνυχτα.

 Αναισθησία

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Περιγραφή της χειρουργικής επέμβασης

Αυτή η επέμβαση γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά. Όταν ο ασθενής κοιμάται, μια βελόνα θα εισαχθεί για την έγχυση ενός αερίου μέσα στην κοιλιά. Το αέριο θα κάνει την κοιλιά να διαταθεί και αυτό θα καταστήσει ευκολότερο να δούμε τα ενδοκοιλιακα όργανα.

Το λαπαροσκόπιο στην συνέχεια εισάγεται μέσω μιας μικρής οπής που δημιουργήσαμε στο κοιλιακό τοίχωμα. Το λαπαροσκόπιο, μεγενθύνει, και προβάλλει μια εικόνα στην οθόνη, τότε όλη η ενδοκοιλιακή κοιλότητα θα επιθεωρηθεί από τον χειρουργό. Αρκετές μικρές τομές γίνονται στο τοίχωμα της κοιλιάς και μέσα από αυτές τίθενται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία για την λύση (κόψιμο) των συμφύσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθούν τα όργανα που είχαν κολλήσει μεταξύ τους και δυσλειτουργούσαν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να μετατρέψει την επέμβαση και να γίνει ανοικτή εγχείρηση (που ονομάζεται λαπαροτομία).

Πόσο διαρκεί η επέμβαση

1-3 ώρες

Εάν η επέμβαση γίνει λαπαροσκοπικά ο ασθενής είναι σε θέση να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Αν γίνει ανοικτή χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγες μέρες η μπορεί να χρειαστεί να μείνει περισσότερο αν έχει επιπλοκές.

Πιθανές επιπλοκές

Προβλήματα από την επέμβαση είναι σπάνια αλλά όλες οι επεμβάσεις έχουν κάποιο ρίσκο όπως: Τραυματισμός στα όργανα, χειρότερες συμφύσεις, αιμορραγία, μόλυνση, κήλη.

Στο σπίτι

Ορισμένες δραστηριότητες θα περιοριστούν έως ότου οι πληγές να έχουν επουλωθεί πλήρως αλλά γενικότερα η ανάρρωση ειναι ταχύτατη.

Εάν παρουσιασθεί οποιοδήποτε από τα παρακάτω, καλέστε τον γιατρό σας:

 •  Σημεία λοίμωξης, όπως είναι ο πυρετός και ρίγη
 • Ερυθρότητα, οίδημα, αύξηση του πόνου, αιμορραγία
 • Ο πόνος που δεν μπορείτε να ελέγξετε με τα φάρμακα που σας έχουν δοθεί
 • Επίμονη ναυτία ή έμετος
 • Διάρροια, δυσκοιλιότητα, αιματηρά κόπρανα ή μαύρα
 • Κοιλιακή διόγκωση
 • Προβλήματα στην ούρηση
 • Βήχας, δύσπνοια, ή πόνος στο στήθος

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>