Τηλ: 213 0297078 • Επείγοντα: 6972.084.268

T4

 

Λαπαροσκοπική και ανοιχτή αποκατάσταση

 Η κήλη δημιουργείται από ένα χάσμα μεταξύ των μυών του κοιλιακού  τοιχώματος. Από εκεί διέρχεται κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο ή λίπος και ψηλαφάτε απο τον ασθενή σαν μια διόγκωση κάτω απο το δέρμα.

 Ανάλογα με τη θέση τους, οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος χωρίζονται σε:

– Επιγαστρική κήλη (άνωθεν του ομφαλού)

-Ομφαλοκήλη (στην περιομφαλική χώρα)

-Μετεγχειρητική κήλη (επι της απλής παλαιάς χειρουργικής επέμβασης)

-Βουβωνοκήλη, οσχεοκήλη, μηροκήλη, είναι πολύ συχνές, στη μηροβουβωνική χώρα δεξιά και αριστερά

-Διαφραγματοκήλη, είναι μια εσωτερική κήλη που ο ασθενής δεν την ψηλαφά

αλλά μπορεί να του προκαλέσει έντονη συμπτωματολογία.

 -Ειδικότερες κήλες: οσφυοκήλη, Littre, Richter’s, Gipelian κλπ

Η αιτιοπαθογένεια της κήλης εξαρτάται απο τα ανατομικά στοιχεία του κάθε ατόμου, αλλά σαν κοινό γνώμονα έχουν συνήθως την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση και τα ενένδοτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος.

Koiles

 Παράγοντες που συντείνουν είναι:

άρση βαρών, επίμονος βήχας, λάθος θέση σώματος, παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα, πνευμονοπάθεια, κακή θρέψη, ασκίτης, κλπ…

 Συνήθως ο ασθενής προσέρχεται στον χειρουργό με ένα ψηλαφητό μόρφωμα στην κοιλιακή χώρα με ή χωρίς πόνο. Συνήθως είναι πιο ορατή στην όρθια θέση όταν καλείται να βήξει ή να σηκωθεί απο το κρεββάτι.

 Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν σε μια κήλη είναι:

  • φλεγμονή
  • μη ανάταξη της κήλης
  • απόφραξη εντερικού αυλού απο το προπίπτουν σπλάχνο
  • περίσφηξη και νέκρωση του σπλάχνου που προπίπτει στον κηλικό σάκο
  • υδροκήλη
  • αιμορραγία
  • εκσπλάχνωση κλπ…

Θεραπεία:

Η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης είναι η θεραπεία εκλογής με στόχο την αποτροπή της απόφραξης και της περίσφηξης. Οι περισσότερες κήλες είναι δυνατό να αποκατασταθούν χειρουργικά αλλά εξακολουθεί και υπάρχει ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως χρόνιος πόνος.

Ο χρόνος αποθεραπείας μειώνεται σημαντικά εάν η επέμβαση γίνει λαπαροσκοπικά.

Σε μη επιλεγμένες κήλες γίνεται επανατοποθέτηση των οργάνων που προπίπτουν μέσα στην κοιλιά και συρραφή του χάσματος.

Σε επιλεγμένες κήλες ο χειρουργός ελέγχει τη βιωσιμότητα του σπλάχνου που είναι στο κηλικό σάκο και αν είναι αναγκαίο το αφαιρεί.

Μια από τις νέες μεθόδους ενίσχυσης του κοιλιακού τοιχώματος είναι και η τοποθέτηση του γνωστού πλέον πλέγματος (mesh prosthesis). Αυτή η μέθοδος περιγράφεται και ως αποκατάσταση της κήλης Åsχωρίς τάσηÅt (tension free). Σε αντίθεση με την πλαστική αποκατάσταση της κήλης με ραφές που συμπιέζουν τους μύες μαζί, η αποκατάσταση με πλέγμα θεωρείται λιγότερο τραυματική για τους γύρω ιστούς. Το πλέγμα προσφέρει μικρότερο ποσοστό υποτροπής της κήλης και ταχύτερη ανάρρωση, από την άλλη έχει υψηλότερο ποσοστό χρόνιου πόνου και μόλυνσης.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης έχει όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής προσπέλασης, χωρίς να έχει εκτοπίσει την κλασική ανοιχτή προσπέλαση όπως σε άλλες επεμβάσεις. Έχει πλεονεκτήματα όπως στην υποτροπή βουβωνοκήλης ή στη διπλή βουβωνοκήλη (δεξιά και αριστερά ταυτόχρονα) κ.α.

Ο ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί με γενική αναισθησία (το σύνηθες) ή με τοπική περιοχική αναισθησία. Ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα μπορεί να φύγει απο το νοσοκομείο την επομένη (ανεπίπλεκτες βουβωνοκήλες) ή σε λίγες μέρες (επιπλεγμένες βουβωνοκήλες, μετεγχειρητικές βουβωνοκήλες κ.α)

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του εντός λίγων ημερών, ενώ πιο έντονη άσκηση και βάρη επιτρέπονται μετά τον 1 μήνα συνήθως.

Υπάρχει ένα ποσοστό 20% μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως: χρόνιος πόνος, μόλυνση του χειρουργικού τραύματος, τραυματισμός νεύρων και αγγείων, υποτροπή της κήλης καθώς και άλλες για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να είναι ενήμερος από το γιατρό του.

 Σε επιπλεγμένες κήλες υπάρχει η πιθανότητα τοποθέτησης παροχέτευσης για λίγες ημέρες.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>