Τηλ: 213 0297078 • Επείγοντα: 6972.084.268

Σκωληκοειδίτης-Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

T5

 

Είναι μια ευρέως συναντόμενη χειρουργική πάθηση που έχει σαν αιτία τη φλεγμονή της σκωλικοειδούς απόφυσης. Εκδηλώνεται με ναυτία, έμετο, ανορεξία, δεκατική πυρετική κίνηση και κυρίως με πόνο που ξεκινά απο το στομάχι στη συνέχεια περιομφαλικά και στο τέλος εκτοπίζεται χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά.

Τουλάχιστον το 1/3 των ασθενών δεν εμφανίζουν αυτά τα τυπικά σημεία και συμπτώματα. Μια απο τις σοβαρότερες επιπλοκές της σκωληκοειδίτιδας είναι και η ρήξη αυτής και διάχυση του περιεχομένου της στην κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα την περιτονίτιδα και σήψη.

Η αιτία της συνήθως είναι η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης από κοπρόλιθο. Αλλες αιτίες μπορεί να είναι λεμφικός ιστός από ιόσεις, παράσιτα, όγκοι και άλλα. Αυτή η απόφραξη οδηγεί σε αυξημένη ενδοαυλική πίεση, χαμηλή αιματική ροή και υπερανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών μέσα σε αυτή προκαλώντας φλεγμονή.

Αν η σκωληκοειδίτιδα παραμείνει χωρίς άμεση θεραπεία (αντιβίωση και χειρουργική εκτομή) μπορεί να ραγεί και να προκαλέσει περιτονίτιδα τοπική ή γενικευμένη. Η κλινική εξέταση σε συνδιασμό με εργαστηριακό (γενική αίματος, CRP) και απεικονιστικό έλεγχο (υπέρηχο, αξονική τομογραφία κοιλίας) θέτουν την διάγνωση. Ειδική εξέταση για τη διάγνωση της σκωλικοειδίτιδας δεν υπάρχει, γι’ αυτό σημαντικότερος παράγοντας είναι η κλινική εμπειρία του γιατρού και η συναξιολόγηση των εξετάσεων.

skolikoeiditis

Θεραπεία (σκωληκοειδεκτομή)

Η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η χειρουργική αφαίρεση αυτής (σκωληκοειδεκτομή). Η λαπαροσκοπική προσπέλαση είναι η νεότερη μέθοδος και τείνει να αντικαταστήσει την ανοιχτή προσπέλαση. Πραγματοποιείται δια μέσου 3 οπών (από 0,5 έως 1,5cm) στο κοιλιακό τοίχωμα, δια των οποίων εισέρχονται το λαπαροσκόπειο το οποίο είναι συνδεδεμένο με την κάμερα, το μόνιτορ και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

Ο χειρουργός μπορεί να επιθεωρήσει ολόκληρη την κοιλιακή κοιλότητα και τα ενδοκοιλιακα σπλάχνα έχοντας εξαιρετική εικόνα και άνεση κινήσεων. Έτσι μπορεί να πραγματοποιήσει την σκωληκοειδεκτομή με ασφάλεια και να επισκοπήσει την υπόλοιπη κοιλία (έσω γεννητικά όργνα στις γυναίκες, μεκέλειος απόφυση, χοληδόχο κύστη, παχύ και λεπτό έντερο κλπ.) κάτι που στην ανοιχτή χειρουργική είναι πολύ πιο δύσκολο και τραυματικό.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διάρκεια από 30’ έως 1,5 ώρα αναλόγως την βαρύτητα της επέμβασης.

Ο ασθενής αναλόγως της βαρύτητας συνήθως αποχωρεί απο το νοσοκομείο σε 24-48 ώρες.

Περιπτώσεις ρήξης απαιτούν πιο μεγάλη νοσηλεία.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>