Τηλ: 213 0297078 • Επείγοντα: 6972.084.268

Χολοκυστεκτομή-Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

T6

 

Είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως.

Αποτελεί τη θεραπευτική προσέγγιση της συμπτωματικής χολολιθίασης και άλλων παθήσεων χοληδόχου κύστεως.

Οι χειρουργικές προσεγγίσεις είναι δύο:

  • η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και η
  • ανοιχτή χολοκυστεκτομή

Ενδείξεις της χολοκυστεκτομής περιλαμβάνουν την χολοκυστίτιδα, τους επαναλαμβανόμενους κολικούς της χοληδόχου κύστεως, τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο της χοληδόχου κύστεως (πολύποδες, κλπ.), την παγκρεατίτιδα οφειλόμενη σε χολόλιθους.

Η χολοκυστεκτομή είναι η θεραπεία επιλογής για άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο για οξεια χολοκυστίτιδα. Η χολοκυστίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, με ή χωρίς χολόλιθους.

Η χολοκυστεκτομή μπορεί να αποτρέψει επεισόδια παγκρεατίτιδας ή αποφρακτικού ίκτερου που οφείλονται σε λίθους του χοληδόχου πόρου. Αυτό επιτυγχάνεται με την έγκαιρη αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως πριν οι πέτρες περάσουν στον χοληδόχο πόρο και με την διεγχειρητική χολοαγγειογραφία.

xolokistektomi

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την συμπτωματική χολολιθίαση. Στις ΗΠΑ το 96% των χολοκυστεκτομών που διενεργούνται ετησίως γίνονται λαπαροσκοπικά λόγω των πλεονεκτημάτων της λαπαροσκοπικής προσπέλασης έναντι της ανοιχτής.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γινεται εφικτή μέσω τεσσάρων (4) μικρών οπών (0,5-1cm) στο κοιλιακό τοίχωμα, δια των οποίων εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και η υψηλής ευκρίνειας κάμερα στην κοιλιακή κοιλότητα.

Η κάμερα φωτίζει το χειρουργικό πεδίο και στέλνει εικόνα σε μεγέθυνση από τα ανατομικά στοιχεία της κοιλιάς σε ένα μόνιτορ δίνοντας στο χειρουργό τη δυνατότητα να φέρει σε πέρας την χολοκυστεκτομή μέσω των λαπαροσκοπικών εργαλείων.

Η κοιλία είναι διατεταμένη (φουσκώνοντας την με CO2). Ο χειρουργός έχει επαρκή χώρο για να παρασκευάσει και να αφαιρέσει με ασφάλεια την χοληδόχο κύστη. Η τελευταία βγαίνει από την κοιλία μέσω οπών (συνήθως του ομφαλού) και στο τέλος γίνεται η συρραφή αυτών.

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 1 ώρα.

Ο ασθενής παραμένει στην ανάνηψη για 20- 30’ ώστε να συνέλθει από την γενική αναισθησία. Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει απο το νοσοκομείο αργά την ίδια ημέρα αφού σιτισθεί ή την επόμενη ημέρα το πρωί.

Εξέρχεται με οδηγίες όσο αναφορά την δίαιτα του και μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του τις επόμενες ημέρες.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>